Ungdomsavdelningen

På vårt bibliotek finns en särskild avdelning för dig som vill läsa ungdomsböcker. Här finns roliga och spännande böcker, manga, serier och mysiga läsplatser. 

Röd drottning av Victoria Aveyard

Mare, sjutton år, lever i en värld där samhället är uppdelat efter blod. De silverblodiga anses vara supermänniskor med alla möjliga olika slags förmågor som gjort att de har makten över de vanliga rödblodiga som de använder som soldater, arbetare och tjänare. Klyftorna mellan dem är djupa och såklart finns det motsättningar när de rödblodiga ständigt blir förtryckta och utnyttjade av de silverblodiga.

Mare är rödblodig och eftersom hon inte lyckats bli lärling någonstans vet hon att hon snart kommer att skickas iväg till fronten för att tvingas utkämpa de silverblodigas krig, ett evighetskrig, som hon inte kunde bry sig mindre om. Av en slump hamnar hon istället i det kungliga Solpalatset som tjänare. Men Mare visar sig vara mer än vad hon och någon annan kunnat tro. Hon har nämligen en unik förmåga, trots att hon är rödblodig. Kungen inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll… En otroligt spännande thriller, med romantik, revolution, makt och rättvisa. Action! Dystopi med medeltidskänsla. En spännande, underhållande och lättläst bok. Snart kommer andra delen, Glas-svärdet. Håller den måttet?

Odinsbarn av Siri Pettersen

Hirka växer upp i en lögn, i en värld där alla andra har svans, utom hon. Hon får höra att vargar slet av den när hon var liten. Sanningen är att hon aldrig haft en svans, och att hennes far inte heller är hennes far. Han hittade henne en vinternatt i en magisk stenring, korpring, där det finns portaler till andra världar. Hirka har inte samma magiska krafter som alla andra och lögnen lever vidare ända tills den dag det är dags för Riten. Alla femtonåringar reser till huvudstaden för att bedömas av det mäktiga rådet. Hirkas mardröm är att hennes hemlighet ska avslöjas, att hon ska brännas levande som ”menskr”, ett odinsbarn. Samtidigt sprider sig oroligheter i landet. Krig hotar och folk flyr i fruktan för varelser som inge sett på tusen år. Ny häftig Fantasy med rötter i den nordiska mytologin. En blandning av Game of thrones och Ronja Rövardotter!

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Vann Augustpriset 2015 som bästa barn- och ungdomsbok!

Detta är inte en sann berättelse. Men den är inte heller osann. Schiefauer bodde nära Kode 1995, när Jhon Hron misshandlades till döds vid en sjö av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Detta påverkade henne och hon skrev denna bok, 20 år senare.

Den handlar om bröderna Isak och Anton. Isak träffar Ester, sin allra första kärlek och de blir galet kära i varandra och hänger ihop hela sommaren. Anton, känner sig ensam, utanför, saknar sin hund som fick avlivas. Anton träffar också någon, fast inte en tjej utan en kompis, en äldre kille som skrämmer honom, men också känns spännande. Han har också en hund, och Anton saknar sin hund. Det finns en slags rastlöshet, vilja att något ska hända, att få gå över gränsen. Och det är precis det som händer den där sommarkvällen nere vid sjön, när killarna får tag i Simon, en kille från skolan som de av någon anledning inte gillar, han är ju lite.… bögig? Det är Anton som pekar ut Simon och Simon dör.

Under tiden har Isak bestämt sig för att göra slut med Ester. Han har inte samma känsla längre, orkar inte med henne, kan knappt andas. Men så händer det där med Simon. Och Isak behöver Ester mer än någonsin.

Det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.

Det kan vara svårt att förstå att hemska saker kan hända, det kan ibland hänga på tillfälligheter, men det finns alltid en bakgrund. En stark och bra bok!!!

Om det var krig i Norden av Janne Teller

Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?

Tankeexperiment: EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd. Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. "Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans." Aktuellt tema och ett försök att förstå flyktingars situation.

Kontakt

Annakarin Täng

Titel: Biblioteksassistent

Enhet: Bildning

Tel: 0510-771023

E-post: Annakarin.Tang@lidkoping.se

Relaterad information

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: